
Πλάνο εισαγωγής στερεών τροφών
Πιστεύω πως όλες οι αρχάριες μαμάδες στη σκέψη της εισαγωγής του μωρού τους σε ένα νέο κόσμο αυτόν της στερεάς τροφής παθαίνουν μια σύγχυση. Ερωτήματα του πότε πρέπει να ξεκινήσω? Με τι να ξεκινήσω? Θα τρώει το ίδιο με πριν? Θα πρέπει να συμπληρώσω με γάλα αν δεν φάει? Θα του αρέσει? Πως θα το μαγειρέψω? Πότε πρέπει να φάει τι? Σε τι μορφή λιωμένα ή όχι? Να ακούσω αυτό που μου λέει ο παιδίατρος ή το ένστικτο μου? Θα έχει αλλεργίες και πως θα τις καταλάβω? Αν σκεφτήκατε όλα τα παραπάνω ή έστω και κάποια ένα έχω να σας πω ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ!! Το παιδί σας δεν πρέπει να καταλάβει το άγχος σας αλλά πρέπει να δει τη διαδικασία αυτή σαν παιχνίδι. Μην το πιέζετε, μην το φορτίζετε, μην απογοητεύεστε! Απλά δώστε του ότι καλύτερο μπορείτε. Πολλοί παιδίατροι θεωρώ ότι έχουν μείνει αρκετά πίσω σε ό,τι αφορά τη διατροφή των παιδιών και προτείνουν τροφές
γεμάτες συντηρητικά, ζάχαρη και αλάτι. Πολλές μαμάδες όμως αντίστοιχα έχουν αρχίσει να το ψάχνουν και να ενημερώνονται σχετικά.Μια τέτοια μαμά είμαι και εγώ. Και αν μου πείτε ότι δεν έχετε χρόνο θα σας πω ούτε και εγώ. Δεν είναι θέμα χρόνου είναι θέμα αντίληψης και αυτή ακριβώς θέλω να αλλάξω σε όσες μαμάδες ενδιαφέρονται. Παρακάτω θα δείτε το πλάνο εισαγωγής τροφών που ακολούθησα με τον γιό μου το οποίο βασίζεται εν μέρη στις οδηγίες της παιδιάτρου μας αλλά σε μια πολύ πιο υγιεινή εκδοχή τους. Εκ των υστέρων κατάλαβα ότι ξεκίνησα πολύ νωρίς (5 1/2 μηνών) ενώ δεν ήταν έτοιμος. Βάση ΠΟΥ* η καλύτερη ηλικία να ξεκινήσετε είναι γύρω στους 6 μήνες ή και λίγο πιο νωρίς αν το παιδί έχει δείξει σημάδια ότι τον ενδιαφέρει η στερεά τροφή. Να υπογραμμίσω ότι τα δόντια δεν παίζουν κανένα απολύτως ρόλο σε αυτό. Η μασέλα τους και μόνο κόβει κρέας (αν το έχετε ποτέ νιώσει στο πετσί σας όπως εγώ…θα με καταλάβετε!). Όταν λοιπόν πιστεύετε πως έχει έρθει η ώρα αντικαταστήστε ένα γεύμα σιγά σιγά αντί για γάλα με στερεά τροφή. Το καλύτερο για μένα είναι το μεσημεριανό του γεύμα γιατί εκείνη την ώρα πεινάει αρκετά. Στην αρχή δώστε του μια δυο κουταλίτσες και συμπληρώστε στη συνέχεια με γάλα. Αν έπινε πχ 150 ml γάλα και φάει 50 ml φαγητού μπορείτε να του δώσετε και 100 ml γάλα σε εκείνο το γεύμα. Έτσι ώστε σε μια εβδομάδα περίπου να αντικατασταθεί όλο το γεύμα απο στερεά τροφή. Αν θηλάζετε μην αντικαταστήσετε θηλασμό για γέυμα απλά συπληρώστε με στερεά τροφή γιατί διαφορετικά κινδυνεύετε να αποθηλάσετε πράγμα που δεν το θέλουμε. Κάποιες μαμάδες ξεκινάνε με φρούτα γιατί αυτά αρέσουν στα μωρά περισσότερο. Όμως συχνά τους αρέσουν τόσο που δεν θέλουν μετά τα λαχανικά. Οπότε συνιστώ να ξεκινήσετε με λαχανικά. Γιατί ακόμα δεν ξέρετε αν το μικράκι σας θα είναι επιλεκτικό ή όχι. Κάθε τροφή την δοκιμάζουμε για τρεις μέρες μέχρι να προσθέσουμε άλλη. Αυτό το κάνουμε για να δούμε αν έχει κάποια δυσανεξία ή αλλεργία και να μην μπερδευτούμε για το ποιά τροφή τη προκάλεσε. Πως θα καταλάβουμε την αλλεργία? Είτε θα βγάλει κοκκινίλες (μην μπερδευτείτε με αυτή την απαλή που κάνει το κουτάλι στην επαφή με το πρόσωπο), είτε θα εμφανίσει σπυράκια, είτε θα φανεί κάποια διαφορά στα κακά του, είτε θα έχει καταρροή, είτε μάτια που δακρύζουν, είτε στη χειρότερη θα κάνει εμετό. Για οποιαδήποτε αμφιβολία καλέστε το γιατρό σας.
Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος κατ' εμέ είναι στον ατμομάγειρα. Υπάρχουν στην αγορά μικροί, ειδικοί για βρεφικό φαγητό με ενσωματωμένο μίξερ που τα κάνουν όλα με δυο κλικ. Αν δεν έχετε όμως, το κλασικό κατσαρολάκι θα κάνει τη δουλειά αξιοπρεπέστατα. Απλά μαγειρεύουμε βραστά, δεν τσιγαρίζουμε, δεν βάζουμε καρυκεύματα, δεν βάζουμε αλάτι. Αν θέλετε όταν είναι έτοιμο και πολτοποιημένο προσθέστε μετά λίγο λάδι και λεμόνι. Τα μόνα τρόφιμα που απαγορεύονται πριν το έτος είναι το μέλι και το σκέτο φρέσκο γάλα. Έμμεσα μπορεί να δοθεί μια μικρή ποσότητα πχ τραχανάς που να περιέχει φρέσκο γάλα αλλά κι αυτό μετά τον 9ο μήνα.
Όταν κάνουμε εισαγωγή το κρέας/ κοτόπουλο βάζουμε αρχικά 60 γρ και μετά αυξάνουμε δέκα γραμμάρια ανα μήνα δηλαδή 6μηνών=60γρ, 7μηνών=70γρ, 8μηνων=80γρ κοκ. Εγώ προτίμησα να του βάλω βιολογικό απο δικό μου κρεοπώλη πιστεύω είναι ότι καλύτερο και επειδή είναι μικρές οι ποσότητες δεν είναι και πολύ ακριβότερο. Ο ΠΟΥ συστήνει καθημερινά κρέας πριν το έτος. Το σωστό είναι να υπάρχουν στη διατροφή του βρέφους 2 γεύματα σιδήρου την ημέρα και ιδανικά αυτό να είναι αιμικός σίδηρος (μοσχάρι, γαλοπούλα, κοτόπουλο κτλ).
Μην ξεχνάτε όταν κάνετε εισαγωγή νέας τροφής να κρατάτε τα υπόλοιπα σταθερά. Αν δεν προλαβαίνετε μπορείτε να μαγειρεύετε για δυο μέρες τη φορά αρκεί να βάζετε το φαγητό της επόμενης ημέρας όπως είναι στο ψυγείο (να έχει πρώτα κρυώσει) και να το πολτοποιείτε λίγο πριν το φάει στο κατσαρολάκι με το ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι. Με την εισαγωγή στερεών τροφών χορηγούμε πλέον στο μωρό μας νερό ενδιάμεσα απο τα γεύματα και όχι κατά τη διάρκεια γιατί εμποδίζει τη χώνεψη.
Η εισαγωγή γίνεται με ζωμό απο κομμάτι κρέατος με κόκαλο που έβρασε τουλάχιστον 2 ώρες. Ξεψαχνίζουμε και κρατάμε το κρέας στην άκρη. Τις 3 πρώτες μέρες δίνουμε ζωμό με το μπιμπερό και μετά προσθέτουμε κάθε τρεις μέρες ένα λαχανικό εποχής και το δίνουμε ως κρέμα (βλ. σχετική λίστα στο μενού). Μετά και την εισαγωγή του κρέατος εισάγουμε το 2ο γεύμα φρουτόκρεμας. Τα φρούτα απλά τα βάζετε στο μίξερ καλό είναι να μην τα βράζετε εκτός απο το μήλο αν το φοβάστε στην αρχή επειδή είναι λίγο σκληρό και δεν λιώνει καλά στο μπλέντερ.
Κι αυτό γιατί προέχει ο σίδηρος και πρέπει να εισαχθεί κρέας στο 2ο άντε 3ο λαχανικό.
Με κόκκινο υπογραμμίζονται οι νέες τροφές.
ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (6 ΜΗΝΩΝ)
ΜΕΡΑ/ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ (2-3 πμ)
ΜΕΡΑ 1η: ΖΩΜΟ ΚΡΕΑΤΟΣ
ΜΕΡΑ 2η: ΖΩΜΟ ΚΡΕΑΤΟΣ
ΜΕΡΑ 3η: ΖΩΜΟ ΚΡΕΑΤΟΣ
ΜΕΡΑ 4η: ΖΩΜΟ + ΛΑΧΑΝΙΚΟ (ΚΑΡΟΤΟ)
ΜΕΡΑ 5η: ΖΩΜΟ + ΛΑΧΑΝΙΚΟ (ΚΑΡΟΤΟ)
ΜΕΡΑ 6η: ΖΩΜΟ + ΛΑΧΑΝΙΚΟ (ΚΑΡΟΤΟ)
ΜΕΡΑ 7η: ΖΩΜΟ + ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ)
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (6 ΜΗΝΩΝ+ 7 ημερών)
ΜΕΡΑ/ ΠΡΩΙΝΟ (10-11 πμ) ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ (2-3 πμ)
ΜΕΡΑ 1η: ΖΩΜΟ + ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ)
ΜΕΡΑ 2η: ΖΩΜΟ + ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ)
ΜΕΡΑ 3η: ΖΩΜΟ + ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ- ΚΟΛΟΚΥΘΙ)
ΜΕΡΑ 4η: ΖΩΜΟ + ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ- ΚΟΛΟΚΥΘΙ)
ΜΕΡΑ 5η: ΖΩΜΟ + ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ- ΚΟΛΟΚΥΘΙ)
ΜΕΡΑ 6η: ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ- ΚΟΛΟΚΥΘΙ) + ΜΟΣΧΑΡΙ
ΜΕΡΑ 7η: ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ- ΚΟΛΟΚΥΘΙ) + ΜΟΣΧΑΡΙ
ΤΡΙΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (6 ΜΗΝΩΝ+ 14 ημερών)
ΜΕΡΑ/ ΠΡΩΙΝΟ (10-11 πμ) ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ (2-3 πμ)
ΜΕΡΑ 1η: ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ- ΚΟΛΟΚΥΘΙ) + ΜΟΣΧΑΡΙ
ΜΕΡΑ 2η: ΦΡΟΥΤΟ (ΜΠΑΝΑΝΑ) ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ- ΚΟΛΟΚΥΘΙ) + ΜΟΣΧΑΡΙ
ΜΕΡΑ 3η: ΦΡΟΥΤΟ (ΜΠΑΝΑΝΑ) ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ- ΚΟΛΟΚΥΘΙ) + ΜΟΣΧΑΡΙ
ΜΕΡΑ 4η: ΦΡΟΥΤΟ (ΜΠΑΝΑΝΑ) ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ- ΚΟΛΟΚΥΘΙ) + ΜΟΣΧΑΡΙ
ΜΕΡΑ 5η: ΦΡΟΥΤΑ (ΜΠΑΝΑΝΑ + ΑΧΛΑΔΙ) ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ- ΚΟΛΟΚΥΘΙ) + ΜΟΣΧΑΡΙ
ΜΕΡΑ 6η: ΦΡΟΥΤΑ (ΜΠΑΝΑΝΑ + ΑΧΛΑΔΙ) ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ- ΚΟΛΟΚΥΘΙ) + ΜΟΣΧΑΡΙ
ΜΕΡΑ 7η: ΦΡΟΥΤΑ (ΜΠΑΝΑΝΑ + ΑΧΛΑΔΙ) ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ- ΚΟΛΟΚΥΘΙ) + ΜΟΣΧΑΡΙ
ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (6 ΜΗΝΩΝ + 21 ημερών)
ΜΕΡΑ/ ΠΡΩΙΝΟ (10-11 πμ) ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ (2-3 πμ)
ΜΕΡΑ 1η: ΦΡΟΥΤΑ (ΜΠΑΝΑΝΑ + ΑΧΛΑΔΙ + ΜΗΛΟ) ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ- ΚΟΛΟΚΥΘΙ) + ΜΟΣΧΑΡΙ
ΜΕΡΑ 2η: ΦΡΟΥΤΑ (ΜΠΑΝΑΝΑ + ΑΧΛΑΔΙ + ΜΗΛΟ) ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ- ΚΟΛΟΚΥΘΙ) + ΜΟΣΧΑΡΙ
ΜΕΡΑ 3η: ΦΡΟΥΤΑ (ΜΠΑΝΑΝΑ + ΑΧΛΑΔΙ + ΜΗΛΟ) ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ- ΚΟΛΟΚΥΘΙ) + ΜΟΣΧΑΡΙ
ΜΕΡΑ 4η: ΦΡΟΥΤΑ (ΜΠΑΝΑΝΑ + ΑΧΛΑΔΙ + ΜΗΛΟ) ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ- ΚΟΛΟΚΥΘΙ) + ΜΟΣΧΑΡΙ
ΜΕΡΑ 5η: ΦΡΟΥΤΑ (ΜΠΑΝΑΝΑ + ΑΧΛΑΔΙ + ΜΗΛΟ) ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ- ΚΟΛΟΚΥΘΙ) + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
ΜΕΡΑ 6η: ΦΡΟΥΤΑ (ΜΠΑΝΑΝΑ + ΑΧΛΑΔΙ + ΜΗΛΟ) ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ- ΚΟΛΟΚΥΘΙ) + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
ΜΕΡΑ 7η: ΦΡΟΥΤΑ (ΜΠΑΝΑΝΑ + ΑΧΛΑΔΙ + ΜΗΛΟ) ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΚΑΡΟΤΟ-ΠΑΤΑΤΑ- ΚΟΛΟΚΥΘΙ) + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Πιστεύω ότι το αβοκάντο είναι υπερτροφή για τα μωράκια έχει μεγάλη διατροφική αξία (γεμάτο πρωτεΐνες- κάλιο – αντιοξειδωτικά), είναι νόστιμο ειδικά σε συνδυασμό με τη μπανάνα και αργότερα με τη βρώμη και δίνει πολύ ωραία υφή στις κρέμες. Εκτός αυτού δεν θέλει βάσιμο οπότε είναι και εύκολο στη χρήση. Πέρα απο το αβοκάντο σούπερ τροφή είναι και η γλυκοπατάτα είτε στα γεύματα είτε στις κρέμες θέλει όμως βράσιμο όπως η κανονική πατάτα και συνδυάζεται ωραία με πράσινο μήλο. Μπαίνοντας στην 5η εβδομάδα το μωράκι μας είναι πλέον 7 μηνών. Σ’αυτή την ηλικία ΑΝ θέλουμε μπορούμε να εκθέσουμε το παιδί μας στη γλουτένη δηλαδή ζυμαρικά (αστράκι, πεπονάκι) και ρύζι τα οποία τα προσθέτουμε στη κρεατόσουπα και τη κοτόσουπα. Μπορούμε επίσης να εισάγουμε γαλοπούλα, κόκορα ή κουνέλι αντί για κοτόπουλο και αντί για μοσχάρι αρνάκι, κατσίκι, βουβάλι και συκώτι ανάλογα τι έχουμε διαθέσιμο. Εκτός αυτού δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε ή ένα νέο λαχανικό ή ένα νέο φρούτο κάθε τρεις μέρες. Το πορτοκάλι το έβαλα σε αυτή την φάση σαν χυμό μέσα στη φρουτόκρεμα μιας και δεν είχαμε κάποιες αλλεργίες και βοήθησε πολύ στη φρουτόκρεμα στο να γίνεται πιο ρευστή και νόστιμη. Το μόνο που αποφέυγουμε προς το παρόν είναι χορταρικά, σπανάκι, παντζάρι και μανιτάρια τα οποία καλό είναι να τα εισάγουμε μετά τον 9ο. Πολλές μαμάδες αποφεύγουν και το ακτινίδιο, τις φράουλες και τα σποράκια τις ντομάτας. Εάν όμως είναι βιολογικά (και αυτό γιατί συχνά χρησιμοποιούν πολλά φυτοφάρμακα σε αυτά) τότε δεν διατρέχει κανένας λόγος αποκλεισμού τους απο τη διατροφή του. Ίσα ίσα για λίγο δυσκοίλια μωράκια το ακτινίδιο είναι η πιο φυσική λύση (σε συνδυασμό με την αποφυγή πατάτας, μπανάνας κτλ).
ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (7 ΜΗΝΩΝ+ 5 ημερών)
ΜΕΡΑ/ ΠΡΩΙΝΟ (10-11 πμ) ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ (2-3 πμ)
ΜΕΡΑ 1η: ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ
ΜΕΡΑ 2η: ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ + ΖΥΜΑΡΙΚΟ
ΜΕΡΑ 3η: ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ + ΖΥΜΑΡΙΚΟ
ΜΕΡΑ 4η: ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ + ΖΥΜΑΡΙΚΟ
ΜΕΡΑ 5η: ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ + ΡΥΖΙ
ΜΕΡΑ 6η: ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ + ΡΥΖΙ
ΜΕΡΑ 7η: ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ + ΡΥΖΙ
Μέχρι να γίνει το μωρό σας 8 μηνών έχετε δοκιμάσει σχεδόν όλα τα λαχανικά (εκτός απο τα προαναφερθέντα) και τα φρούτα εποχής (μπορείτε να βρείτε σχετική λίστα στο μενού) και κάνετε συνδυασμούς για να δείτε τι του αρέσει περισσότερο. Σιγά σιγά ίσως αυξηθεί και η ποσότητα φαγητού στα περίπου 300 γρ/γεύμα θα σας το δείξει το ίδιο πόσο θέλει να τρώει μην το πιέσετε εκτός αν έχει θέμα βάρους. Τώρα μπορούμε να εισάγουμε και άρα να αντικαταστήσουμε σιγά σιγά και το τρίτο γεύμα. Ιδανικό 3ο γεύμα για αρχή είναι πάλι η μεσημεριανή κρεατοχορτόσουπα ή κοτόσουπα και σταδικά μπαίνουμε στα δημητριακά και στο γιαούρτι. Σημειώστε ότι τα βρέφη που θηλάζουν δεν είναι απαραίτητο να εισαχθούν σε 3ο γεύμα δημητριακών ή γιαούρτι μιας και το μητρικό γάλα τα καλύπτει απ’αυτές τις ανάγκες με το παραπάνω γιαούρτι το οποίο περιέχει προβιοτικά που βοηθάνε στη λειτουργία του εντέρου. Σχετικά με το γιαούρτι θα πρότεινα όχι τα τυποποιημένα παιδικά ψευτογιαούρτια που μόνο συντηρητικά και ζάχαρη έχουν αλλά το πρόβειο ή κατσικίσιο γιαούρτι. Αν δεν το θέλει με τίποτα τότε δώστε του αγελαδινό αλλά ας είναι τουλάχιστον βιολογικό και χωρίς γεύσεις. Έτσι θα μάθει να το τρώει σκέτο απο την αρχή. Αν μετά απο πολλές προσπάθειες δεν το θέλει δοκιμάστε να βάλετε και φρούτα μέσα. Οι παιδίατροι δεν συμφωνούν όλοι σχετικά με την εισαγωγή γιαουρτιού μέχρι το έτος γιατί λένε ότι τους είναι βαρύ και προτείνουν τα επιδόρπια. Εγώ δεν την άκουσα και έδωσα κανονικά αλλά αν δεν θέλετε να πάτε ενάντια στις οδηγίες του γιατρού καλύτερα να μη δώσετε καθόλου μέχρι να γίνει ενός και τότε να δώσετε αληθινό γιαούρτι. Σχετικά με τα δημητριακά μπορείτε να φτιάξετε νόστιμες κρέμες με βρώμη, κεχρί, φαγόπυρο ή ακόμα και να έχετε ένα έτοιμο μιξ στο ψυγείο με συνσυασμούς αυτών που θα τουσ βράζετε με νεράκι θα βρείτε πολλές συνταγές στο μενού μας. Αν θέλετε που και που μέσα στα φρούτα του μπορείτε να προσθετετε ένα κουταλάκι ταχίνι (το απλο το βιολογικό χωρίς γεύσεις) καθώς είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τώρα το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:
ΟΓΔΟΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (8 ΜΗΝΩΝ+ 2 ημερών)
ΜΕΡΑ/ ΠΡΩΙΝΟ (10-11 πμ) ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ (2-3 πμ) ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ (5-6 πμ)
ΜΕΡΑ 1η: ΦΡΟΥΤΑ + ΤΑΧΙΝΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ
ΜΕΡΑ 2η: ΦΡΟΥΤΑ + ΤΑΧΙΝΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ
ΜΕΡΑ 3η: ΦΡΟΥΤΑ + ΤΑΧΙΝΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ
ΜΕΡΑ 4η: ΦΡΟΥΤΑ + ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ
ΜΕΡΑ 5η: ΦΡΟΥΤΑ + ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
ΜΕΡΑ 6η: ΦΡΟΥΤΑ + ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
ΜΕΡΑ 7η: ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
ΟΓΔΟΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (8 ΜΗΝΩΝ+ 9 ημερών)
ΜΕΡΑ/ ΠΡΩΙΝΟ (10-11 πμ) ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ (2-3 πμ) ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ (5-6 πμ)
ΜΕΡΑ 1η: ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΜΕΡΑ 2η: ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΜΕΡΑ 3η: ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΜΕΡΑ 4η: ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΜΕΡΑ 5η: ΦΡΟΥΤΑ + ΤΑΧΙΝΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
ΜΕΡΑ 6η: ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
ΜΕΡΑ 7η: ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
Στη φάση αυτή μπορούμε να αρχίσουμε να λιώνουμε όλο και λιγότερο το φαγητό του μωρού μας. Μέχρι τον 9ο μήνα καλό είναι να έχει δοκιμάσει να μασήσει. Σε κάποια παιδάκια αρέσει περισσότερο και σε άλλα λιγότερο το αφήνουμε πάνω του. Φυσικά οι πρώτες δοκιμές γίνονται με μαλακά φαγητά όπως πατάτα βραστή, αβοκάντο, αχλάδι, μπανάνα ώριμη. Αν το παιδί δείχνει να θέλει να τραφεί μόνο του ίσως καλό είναι να ενημερωθείτε για το Baby led weaning. Επίσης έχοντας μπεί στους 9 μήνες είμαστε έτοιμοι να εισάγουμε και τα όσπρια. Αρχικά φακές, πάντοτε πολτοποιημένες και κατα προτίμηση κόκκινες καθώς χωνεύονται πιο εύκολα. Αν όμως βάλετε τις μαύρες απλά αφήνετε να μουλιάσουν από το προηγούμενο βράδυ και μετά τις μαγειρεύετε μαζί με τα υπόλοιπα. Καλύτερη απορρόφηση φυτικού σιδήρου από τις φακές έχουμε όταν το γεύμα συνοδευτεί με κρέας. Οπότε καλό είναι μέχρι το χρόνο το γεύμα οσπρίων να συνοδεύεται από κρέας. Την πρώτη φορά αν θέλετε μπορείτε να βάλετε λίγες φακές μέσα στο φαγητό και μετά απο τρεις ημέρες χωρίς κάποια αντίδραση το εισάγετε κανονικά ως γέυμα 1 φορά την εβδομάδα. Τα υπόλοιπα όσπρια τα προσθέτετε λίγο αργότερα όπως φασόλια, ρεβίθια κτλ. Απο εδώ και στο εξής μπορεί επίσης να φάει τραχανά που έχει μέσα φρέσκο γάλα απλά βραζοντάς το σε νεράκι σαν σούπα, προσθέτοντας λαδάκι και λεμόνι στο πιάτο. Εγω σε αυτή την ηλικία ξεκίνησα να του δίνω και λίγο ψωμάκι το απόγευμα γιατί του άρεσε πολύ, τον απασχολούσε αρκετή ώρα και ταυτόχρονα τον ανακούφιζε απο τον πόνο στα ούλα. Το πλάνο μας έχει τώρα ως εξης:
ΔΕΚΑΤΗ ΤΡΙΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (9 ΜΗΝΩΝ)
ΜΕΡΑ/ ΠΡΩΙΝΟ (10-11 πμ) ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ (2-3 πμ) ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ (5-6 πμ)
ΜΕΡΑ 1η: ΦΡΟΥΤΑ ΦΑΚΕΣ + ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΜΕΡΑ 2η: ΦΡΟΥΤΑ ΦΑΚΕΣ + ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΜΕΡΑ 3η: ΦΡΟΥΤΑ ΦΑΚΕΣ + ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΜΕΡΑ 4η: ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΤΡΑΧΑΝΑΣ
ΜΕΡΑ 5η: ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΡΑΧΑΝΑΣ
ΜΕΡΑ 6η: ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
ΜΕΡΑ 7η: ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
Μια πολύ βασική εισαγωγή αυτό το μήνα είναι επίσης το αυγό. Καλό είναι να ξεκινήσετε δίνοντας πρώτα τον κρόκο και μετά απο 10-15 περίπου μέρες βάζετε και το ασπράδι. Καλό είναι να το βράζετε αρκετά μέχρι να γίνει σφιχτό (5-6 λεπτά) για να είστε σίγουρες. Εγω προτιμώ τα ελευθέρας βοσκής και βιολογικά αυγά. Μπορείτε να το δίνετε πριν απο τα φρούτα το πρωί ή και σαν απογευματινό (ομελέτα, καγιανά, με ψωμί) όπως προτιμάτε. Αν το τρώει μπορείτε να το δίνετε και καθημερινά. Θα βρείτε πολλές συνταγές στη σελίδα για παραλλαγές καθώς σε πολλά παιδάκια δεν αρέσει εύκολα (εμεις είμαστε 16 μηνών και ακόμα εκτος απο αυγοφέτα δεν το θέλει με τίποτα).
ΔΕΚΑΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (9 ΜΗΝΩΝ + 7 ημερών)
ΜΕΡΑ/ ΠΡΩΙΝΟ (10-11 πμ) ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ (2-3 πμ) ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ (5-6 πμ)
ΜΕΡΑ 1η: ΑΥΓΟ+ ΦΡΟΥΤΑ ΦΑΚΕΣ + ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΜΕΡΑ 2η: ΑΥΓΟ+ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΜΕΡΑ 3η: ΑΥΓΟ+ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΜΕΡΑ 4η: ΑΥΓΟ+ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΤΡΑΧΑΝΑΣ
ΜΕΡΑ 5η: ΑΥΓΟ+ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΡΑΧΑΝΑΣ
ΜΕΡΑ 6η: ΑΥΓΟ+ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
ΜΕΡΑ 7η: ΑΥΓΟ+ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
Την επόμενη εβδομάδα στη μέση του 9ου μήνα εισάγουμε και το ψάρι στη διατροφή του με φιλέτο μπακαλιάρου ή γλώσσας. Στη συνέχεια μπορείτε να προσθέτετε και σαργό, λιθρίνι, τσιπούρα (ότι φρέσκο έχει ο ιχθυοπώλης σας). Το μαγειρεύουμε με λαχανικά της αρεσκείας μας σαν σούπα. Ξεκινήστε με 30 γρ. και σιγά σιγά αυξήστε το μέχρι να βάζετε στο κάθε γεύμα περίπου 100 γρ. 1 φορά την εβδομάδα.
ΔΕΚΑΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (9 ΜΗΝΩΝ + 14 ημερών)
ΜΕΡΑ/ ΠΡΩΙΝΟ (10-11 πμ) ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ (2-3 πμ) ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ (5-6 πμ)
ΜΕΡΑ 1η: ΑΥΓΟ+ ΦΡΟΥΤΑ ΦΑΚΕΣ + ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΜΕΡΑ 2η: ΑΥΓΟ+ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΨΑΡΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΜΕΡΑ 3η: ΑΥΓΟ+ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΨΑΡΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΜΕΡΑ 4η: ΑΥΓΟ+ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΨΑΡΙ ΤΡΑΧΑΝΑΣ
ΜΕΡΑ 5η: ΑΥΓΟ+ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΤΡΑΧΑΝΑΣ
ΜΕΡΑ 6η: ΑΥΓΟ+ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
ΜΕΡΑ 7η: ΑΥΓΟ+ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
ΙΔΑΝΙΚΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΜΕΡΑ/ ΠΡΩΙΝΟ (10-11 πμ) ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ (2-3 πμ) ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ (5-6 πμ)
ΜΕΡΑ 1η: ΑΥΓΟ+ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΨΑΡΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΜΕΡΑ 2η: ΑΥΓΟ+ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΜΕΡΑ 3η: ΑΥΓΟ+ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΜΕΡΑ 4η: ΑΥΓΟ+ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΤΡΑΧΑΝΑΣ
ΜΕΡΑ 5η: ΑΥΓΟ+ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΦΑΚΕΣ + ΜΟΣΧΑΡΙ ΤΡΑΧΑΝΑΣ
ΜΕΡΑ 6η: ΑΥΓΟ+ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
ΜΕΡΑ 7η: ΑΥΓΟ+ ΦΡΟΥΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ + ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
Τους επόμενους μήνες μέχρι να φτάσει 12 μηνών συνεχίζετε σε αυτόν το ρυθμό. Μπορείτε φυσικά να κάνετε αλλαγές στο πρωινό και το απογευματινό (θα βρείτε διάφορες συνταγές ανάλογα το γεύμα) όμως να έχετε πάντα στο νού σας να τρώει κάθε μέρα 1 αυγό, 3-4 μερίδες φρούτα, 3-4 μερίδες λαχανικά και κάθε εβδομάδα 3-4 φορές κόκκινο κρέας, 2-3 λευκό κρέας, 1-2 ψάρι και 1 όσπρια. Πειραματιστείτε και δοκιμάστε νέες γεύσεις επειδή είναι μικρούλι δεν σημαίνει ό,τι δεν είναι γκουρμεδιάρικο. Λένε ότι όσο πιο πολλές γεύσεις δοκιμάσουν μικρά τόσο πιο πιθανό είναι να τα τρώνε και μετά. Και αν δεν του αρέσει κάποια τροφή μην απογοητεύεστε και μην παραιτείστε. Δοκιμάστε μετά από λίγο καιρό και ίσως σας εκπλήξει. Τα μωράκια αλλάζουν συχνά γνώμη ανάλογα με τη μορφή και την υφή που τους το προσφέρετε. Θα δείτε ότι σιγά σιγά θα θέλει να πάρει τον έλεγχο και να τρώει μόνο του, αφήστε το! Δίνετε του ένα κουταλάκι κάθε φορά που το ταΐζετε να προσπαθεί ή ακόμα αν προτιμά ας φάει ή ας εξερευνήσει το φαγητό με τα χεράκια του. Αποφύγετε να του δώσετε προϊόντα με πολλά συντηρητικά (κονσέρβες, έτοιμους ζωμούς, πελτέδες) και χρησιμοποιείτε βούτυρο κλαριφιέ για το τηγάνισμα αν χρειαστεί. Και φυσικά αποφεύγουμε αλάτι, σοκολάτες, ζάχαρη και γλυκά. Έχει καιρό ακόμα γι αυτά!!!
Όταν κλείσει τον 12ο μήνα μπορεί ουσιαστικά να τρώει απο τα φαγητά σας. Καλό είναι να μην τα αλατίζετε πολύ εξ αρχής αλλά να προσθέτετε μετά στο πιάτο σας για να μπορεί να φάει και το μωρό σας. Πλέον μπορεί να δοκιμάσει και μέλι εφόσον είναι απο δικό σας έμπιστο παραγωγό. Όπως επίσης και καρυκεύματα (με το μαλακό) ένα ένα τη φορά. Αν είχατε κακές συνήθειες είναι ευκαιρία να φτιάξετε και τη δική σας διατροφή. Αν όμως δεν μπορείτε να προσαρμοστείτε εύκολα το καλύτερο θα ήταν να συνεχίσετε το δικό του προσωπικό πρόγραμμα φαγητού μέχρι τουλάχιστον να καταλαβαίνει ότι δεν τρώτε τα ίδια και να σας πει γιατί μαμά εσύ τρως άλλο φαγητό??
* ΠΟΥ=Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας