
Μεσημεριανό: μικρές συμβουλές
Αν…..μεσημεριάζει για να πείσετε τον μικρό σας τύραννο να φάει τότε χρειάζεστε επειγόντως βοήθεια. Γιατί αυτό το γεύμα είναι το διατροφικά πλουσιότερο και ποσοτικά μεγαλύτερο της ημέρας. Και ξέρω καλά πως αν δεν το καταβροχθίσει ως θα θέλατε θα τα βάψετε μαύρα!
Είστε σίγουρες πριν τα βάψετε τσάμπα ότι τηρείτε κάποιους βασικούς κανόνες? Δείτε παρακάτω τι εννοώ και αν και πάλι δεν τα καταφέρετε τότε απλά ξανα προσφέρετε αυτό που άφησε το απόγευμα. Τίποτα δεν πάει χαμένο όπως και η υπομονή μας.
1. Προσπαθήστε να κάνετε πιο ελκυστικά τα γεύματα, κόβοντας τις τροφές σε περίεργα σχήματα και βάζοντας περισσότερα χρώματα.
2. Μην δίνετε όλες τις νέες τροφές μαζί. Αφήνετε το παιδί να συνηθίσει πρώτα τη μία τροφή και προσθέστε αργότερα την άλλη. Αν δεν τη δέχεται, αποσύρετέ τη για 1-2 βδομάδες και ξαναδοκιμάστε.
3. Δώστε στο παιδί σας μία τροφή που του αρέσει μαζί με κάποια που είχε αρνηθεί να φάει στο παρελθόν.
4. Δίνετε μικρές ποσότητες από κάθε νέα τροφή και αυξήστε τις σταδιακά. Μην αναγκάζετε το παιδί να τρώει περισσότερο απ’ όσο πραγματικά χρειάζεται.
5. Το μωρό σας μαθαίνει σιγά-σιγά να καταπίνει, κάντε υπομονή χρειάζεται χρόνο να εξερευνήσει το φαγητό.
6. Αφήστε τα μεγαλύτερα παιδιά να σάς βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων. Αυτό κάνει τα γεύματα
πιο ευχάριστα.
7. Παίξτε με μαγειρικά σκεύη και κουτάλια με το παιδί.
6. Μην αποσπάτε την προσοχή του απ’ το φαγητό με ραδιόφωνο, TV ή φασαρία.
7. Για να δώσετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας, τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Mην τρώτε σνακς και τσιπς μπροστά στην TV.
8. Μην προσθέτετε ζάχαρη στα ροφήματα του παιδιού σας.
9. Χρησιμοποιείτε βούτυρο κλαριφιέ όταν θέλετε να τηγανίσετε στο παιδί σας ή έστω 100% φυσικό βούτυρο.
10. Μην εκδηλώνετε τις δικές σας προτιμήσεις ή απέχθειες για κάποια είδη τροφών, γιατί υπάρχει η πιθανότητα το παιδί να σάς μιμηθεί.
11. Προσπαθήστε να έχετε καθορισμένες ώρες γευμάτων και να τρώει πάντα στο καρεκλάκι του.
12. Καθήστε όλη η οικογένεια στο τραπέζι και δώστε στο παιδί να φάει μαζί σας στο ίδιο τραπέζι και χρόνο από μικρή ηλικία.
13. Μην προσθέτετε άγχος στη διαδικασία του φαγητού και μην μετατρέπετε αυτό το χρόνο σε πεδίο μάχης. Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά και μήν συνδέετε το καλό παιδί με το φαγανό.
14. Θυμηθείτε πως το μωρό είναι φυσιολογικό να τρώει επιλεκτικά και να τρώει τη μια μέρα περισσότερο ή λιγότερο από την άλλη. Αν το βάρος του αυξάνει, δεν πειράζει αν χάσει ένα γεύμα.
15. Είναι αναγκαίο κακό να λερώνεται το μωρό και τα πάντα γύρω του στο φαγητό. Είναι πιο σημαντικό να πειραματίζεται με το κουτάλι και το κράτημα της τροφής από ένα πλυντήριο που θα βάλετε λιγότερο!
16. Αποφεύγετε αναψυκτικά, τσιπς και ζαχαρώδη για σνακς. Προτιμάτε φρούτα, δημητριακά.